Fietsroutes

Appelscha is de ideale plek om heerlijk te fietsen voor de recreatieve fietsers maar ook zeker voor de sportievelingen. Geniet van de mooie fietsroutes die je in Appelscha en omgeving kunt vinden. Door de mooie ligging op het grensgebied van Friesland en Drenthe kun je genieten van de mooie bosomgeving en geweldige routes.

In de omgeving wordt gebruik gemaakt van een knooppunten systeem. Hierdoor kan je je eigen route uitstippelen op de kaart. Deze kaart is te koop bij het Tourist Info Kantoor en deze is ook online te verkrijgen als brochure.

 

In Appelscha en omgeving zijn een aantal beschreven routes.

Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare beschreven routes:

 1. Aekingermeer en Zorgvlied (20 km)
 2. Wateren, Aekingerzand (22 km)
 3. Veenhuizen en Fochteloo (27 km)
 4. Dieverveld en Waterseveld (27 km)
 5. Tronde, Boijl en Doldersum (32 km)
 6. Wapse en Diever (35 km)
 7. Wateren, Boschoord en Boijl (40 km)
 8. Vennentocht (40 km)
 9. Haule, Wijnjewoude en Donkerbroek (46 km)
 10. Dieverveld, Doldersum en Vledder (48 km)
 11. Elsloo, Lindevallei, Wolvega, Oldeberkoop, Makkinga (65 km)
 12. Smilde, Laaghalerveen en Dwingeloo (70 km)

 Mountainbiken

 Ook mountainbiken in Appelscha is heerlijk om te doen. Door de grote bos omgeving zijn er mooie routes te vinden voor beginners en gevorderden. Vanuit het boshuis stapt u zo op uw fiets om de routes te bekennen. Hierdoor hoeft u ook geen startplaatsen te zoeken maar kunt u direct op avontuur gaan. Heeft u geen fiets dan is deze ook te huren in Appelscha.

Appelscha heeft een bewegwijzerde mountainbike route. De route heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer. Deze route is aaneengesloten te rijden met de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde. Door de blauwe internationale markeringen op paaltjes is de route te volgen. De verbindingsroute, met de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde, wordt met zwarte bordjes aangegeven.

 

Begint u toch liever vanaf een starplaats dan zijn hier de aanwezige startplaatsen voor u neergezet:

Startplaatsen:

 • Parkeerplaats 't Groot Veen (Bosweg) bij Appelscha
 • Parkeerplaats Wateren
 • Parkeerplaats bij het Aekingerzand of Kale Duinen (Appelschaseweg)
 • Tourist Info Appelscha

Een routefolder + routekaart is voor € 1,50 verkrijgbaar bij het Tourist Info kantoor in Appelscha.

Fietsvierdaagse

Stichting Fiets4Daagse Appelscha organiseert ieder jaar  Ook dit jaar kunt u als deelnemer vier dagen beleven en genieten van de prachtige natuurgebieden in en rondom Appelscha en het uitgestrekte Drents Friese Wold.

  Iedere dag hebben de routes drie verschillende afstanden: 25/30, 40/45 en 60/65 kilometer. U kunt zelf een keuze maken welke afstand u wilt fietsen. Ook hebt u als deelnemer de mogelijkheid om één of meer dagen mee te doen. 
Op de routes zijn stempelposten ingericht, waarbij u wordt ontvangen met live-muziek. Daarnaast zijn er onderweg voldoende mogelijkheden voor een kopje koffie en iets lekkers of lekker te gaan picknicken.

Adres: Nijesteegde 49A in Appelscha (startpunt Sport&RacketCentrum De Steegdenhal).

Mountainbike routes Appelscha

In de omgeving Appelscha zijn er vele fiets- en mountainbike routes die u kunt afleggen. Appelscha heeft een bewegwijzerde mountainbike route. Deze fietsroute heeft een lengte van circa 24 kilometer. Deze route is aaneengesloten te rijden met de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde. De route is te herkennen aan de volgende markering: houten palen, met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De verbindingsroute, met de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde, wordt met zwarte bordjes aangegeven.

 

Een routefolder + routekaart is verkrijgbaar bij het Tourist Info kantoor in Appelscha. Wie nog beter wil leren mountain biken kan via het bedrijf ATB Clinics verschillende workshops volgen.

Adres: Fietsverhuur Kramer in Appelscha (bij De Jongens van Outdoor). Tegenover het VVV-kantoor. Kijk ook hier.